Вебінар
«Формування фахової компетентності випускника ЗП(ПТ)О через реалізацію
самостійної діяльності»
15 травня 2018
року у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій
області відбувся вебінар за темою
«Формування фахової компетентності випускника ЗП(ПТ)О через реалізацію самостійної діяльності».
«Формування фахової компетентності випускника ЗП(ПТ)О через реалізацію самостійної діяльності».
Джамалова
О.В., майстер виробничого навчання ДНЗ «Запорізький політехнічний центр
професійно-технічної освіти», на початку свого виступу звернула увагу, що особливе
місце в розвитку творчого потенціалу учнів закладів професійної
(професійно-технічної) освіти посідає завдання формування навичок самостійної
діяльності. У більш широкому значенні навички є специфічними компонентами
вміння. Наявність тих або інших навичок свідчить про досить високий рівень
освоєння діяльності в її практичних характеристиках, що сприяють знаходженню
все більш складної компетентності в майбутній професії, включаючи її творчий
компонент. Перевагами самостійного
опрацювання учнями нового матеріалу є: урок стає набагато цікавішим, робота
відбувається у більш швидкому темпі; учні знають заздалегідь коло поставлених
завдань; краще концентрують увагу на головних питаннях теми; мають можливість
шукати найкращі, найраціональніші варіанти розв’язки навчальних завдань.
Олена
Василівна з власного досвіду навела приклади використання самостійної
діяльності учнів під час виробничої практики, а саме: метод «мозковий штурм»,
«вернісаж навчальних робіт», створення проектів та публічний захист. У рамках
тижня з професії, старшокурсники після проходження виробничої практики на
підприємствах ресторанного господарства міста, презентують учням центру у
вестибюлі й актовій залі майстер-класи з різних тематик.
На завершення
спікер розповіла, що позитивним результатом реалізації самостійної діяльності є те, що учнів центру
з професії «Кухар. Кондитер» із задоволенням беруть на виробничу практику такі
підприємства міста: гіпермаркет «АШАН. Україна», кафе «Мон-Блан», піцерія
«Челентано» ресторани «Sianrise», «Токі», «Біліні», «Олімп». Випускники центру працюють
завідувачими виробництвом, су-шефами, ведучими кондитерами в вище перерахованих
підприємствах ресторанного господарства, тим самим популяризуючи престижність
цих професій.
Немає коментарів:
Дописати коментар