2/09/2018


Вебінар «Формування компетентностей учнів шляхом розвитку критичного мислення на уроках історії в контексті сучасних освітніх технологій»
07 лютого 2018 року у Науково-методичному центрі професійно-технічної освіти у Запорізькій області відбувся вебінар за темою
«Формування компетентностей учнів шляхом розвитку кри
тичного мислення на уроках історії в контексті сучасних освітніх технологій».
Казаченко Т.Г., викладач ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей», на початку вебінару звернула увагу, що ми живемо в епоху кардинальних змін, які відбуваються у світі. Життя висуває суспільний запит на виховання творчої особистості, здатної, на відміну від людини-виконавця, самостійно мислити, генерувати ідеї, приймати сміливі нестандартні рішення, аргументувати власну думку, бути толерантним.
 Поступове впровадження гуманістичної парадигми освітнього процесу веде до певної зміни ролі й функції вчителя, зростання його самостійності на етапі прогнозування, конструювання та організації, що приводить відповідно до підвищення відповідальності за результати своєї праці. Саме на досягнення кінцевого результату – розвитку особистості через призму формування життєво необхідних компетентностей – націлена сучасна модель освіти. Тому вона вирішила підготувати свій  виступ про стан та можливості сучасної освіти в Україні шляхом розвитку критичного мислення учнів.
Тетяна Григорівна розповіла, що критичне мислення неможливо відділити від творчого. Як тільки ми починаємо аналізувати проблему, то одразу будуємо гіпотези, шукаємо альтернативні засоби вирішення тощо. А все це є актами творчості.
Розвивається критичне мислення шляхом розв'язування проблемних задач, робота над якими вимагатиме від учнів відповідального ставлення до ухвалення рішень. Необхідно буде не просто заявити про свою позицію щодо окресленої проблеми, а й довести та обґрунтувати її. Зважити усі «за» і «проти», передбачити наслідки ухвалених рішень. Для цього важливо розглянути проблему з різних точок зору, врахувати різні думки.
Викладач ознайомила учасників вебінару, як саме вона розподіляє методи критичного мислення відповідно до етапів уроку, на прикладі свого навчального заняття, а також детально розповіла про такі методи: ЗХД, «Фішбоун», «Займи позицію».
         На завершення свого виступу педагог наголосила, що розвивати критичне мислення в учнів  це – навчити ставити перед собою додаткові питання, знаходити нестандартні рішення, аналізувати свої вчинки та дії й розвивати навички аналізу, синтезу, пошуку і переосмисленню інформації
Наприкінці вебінару учасники подякували спікеру за змістовну, цікаву та актуальну інформацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар